Pitanja i odgovori-Nutricionizam

Amela Ivković O’Reilly

Diplomirana nutricionistica

Biografija

Dipl. nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.
Rođena je 1977. godine u Sarajevu gdje je završila medicinsku školu i dvije godine studija medicine koje nastavlja u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska. Završila je studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Pitanja i odgovori nutricionistica Ivković O’Reilly

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Uz dojenje jako je bitno da u potpunosti izbacite sve šećere i limitirajte voće – do 200 g i uvijek sa orašastim plodovima. Ako pravite voćnu salatu dodajte i cimet jer nam pomaže sa regulacijom šećera. To isto važi i za žitarice i ne zaboravite da hidrirate tijelo!”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „1 u 10 dana. Ali ako ste dojilja limitirajte na 2 puta mjesečno, zbog teških metala prisutnih u konzervama i PBA plastike je endokirini toksin.”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Dok dojite vi bi ste trebali vratiti svoje pred porođajne kilograme i ne poreporučujem vam nikakve dijete. Nastavite se hraniti zdravo, uz adekvatnu količinu protein i zdravih masnoća i vi će te izgubiti višak kilograma i održati zdravu težinu.”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Korisitite voće – niskoglicemijsjo, bobičasto voće i jabuke, dodajte cimet i orašaste plodove. ”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Moguće je, pogotovo ako ste imali zadržavanje vode tokom trudnoće. Nastavite se hranite zdravo i balansirano. 3 obroka i 2 užine dnevno.”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „ Sačekajte 40 dana, u međuvremenu radite nježne vježbe, joga, šetnja i kretanje svakodnevno i odmarajte, vaše tijelo je radilo divan posao kreiranja novog života i onda porod, treba mu sada puno ljubavi i pažnje i odmora.”